9 Aralık 2013 Pazartesi

BEYAZ ÇORBA - İZMİR YÖRESİ - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 tane tavuk budu, 2 çorba kaşığı şehriye, 5 su bardağı su, bir tutam karabiber, defne yaprağı, yeterli miktarda tuz  TERBİYESİ İÇİN; 1 çorba kaşığı un, 1 tane limonun suyu  ÜZERİ İÇİN; Birkaç dal taze nane ve maydanoz   HAZIRLANIŞI :  Tavuk budu yıkanır, tencereye koyulur. Üzerine su ilave edilir. Defne yaprağı, karabiber, bir tutam tuz ile birlikte orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar  haşlanır. Haşlanınca, tabağa çıkartılır. Ilınınca, ince ince tiftilir. Tekrar haşlandığı suya koyulur. Şehriyeler ilave edilir. Şehriyeler pişinceye kadar pişirilmeye devam edilir. TERBİYESİ İÇİN;  Bir kap içinde, un ile limon suyu iyice çırpılır. Birkaç kaşık çorba suyundan da ilave edilerek, karıştırılır. Pişmekte olan çorbanın ateşi kısılır. Hazırlanan çorba terbiyesi, yavaş yavaş çorbaya ilave edilirken çorba, sürekli olarak, şimşir kaşık ile karıştırılır. Bir taşım kaynatılan çorba, ateşten alınır. İçinden defne yaprağı çıkarılır. Tuzu kontrol edilerek ayarlanır. Hazırlanan çorba, porselen veya cam servis kâsesine boşaltılır. Taze nane ve maydanoz yaprakları bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ot tahtasında ince ince kıyılarak, çorbanın üzerine serpiştirilir.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder