21 Aralık 2013 Cumartesi

ÇİNE USULÜ TARHANA - AYDIN MUTFAĞI -


- Çine usulü tarhana çorbası -
  MALZEMELER :  3 kg. göce ( tarhana için öğütülmüş buğday ), 2 kg. yağlı süzme yoğurt, 1,5 kg. kuru soğan, 1 baş sarımsak, 1,5 kg. salçalık kırmızı biber, 1,5 kg. tarla domatesi, 1 bağ taze nane, 2 bardak su, 1 çorba kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanlar,  salçalık kırmızı biberler ile domatesler iyice yıkanır, kurulanır ve doğranır. Geniş bir tencerede 2 su bardağı su ile orta hararetli ateşte kaynatılır. Sebzeler pişince, Ayıklanıp yıkanmış ve tekrar bağ yapılmış taze nane, tencerenin içine atılır. Birlikte 10 - 15 dakika kaynatıldıktan sonra tencerenin içinden, taze nane bağı çıkarılır. Karışım, el blenderinden geçirilir. İçine; tuz ile dövülmüş sarımsak, süzme yoğurt ve göce ilave edilip, yoğrulur. 48 saat bekletilir. Tepsilere, kaşık kaşık dökülerek, kurutulur. Bir yüzü kuruyunca, diğer yüzü çevrilir. Kuruyan hamurlar, el ile bölünerek, küçültülür. Tekrar blenderden geçirilerek, bulgur büyüklüğüne getirilir. Tepsiye boşaltılarak, yayılır. 5-6 gün tepside kurutulur. İyice kuruyunca, bez torbalara doldurulup, serin bir yere asılır veya steril cam kavanozlarda buzdolabında bekletilir. PİŞİRİLİŞİ ; Tencereye tereyağı koyulup, eritilir. Rendelenmiş domates ilave edilerek, kavrulur. Biraz salça ilave edilir. 1 kişi için, tepeleme 1 çorba kaşığı tarhana koyulur. Biraz daha karıştırılarak, kavrulur. 1 kişi için, 1 su bardağı soğuk su kullanılarak, pişirilir. Tuz ilave edilir. Kıvam alan çorba, ateşten alınır. Sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.                                                                    
- Çine usulü tarhana çorbası -
- Çine usulü tarhana çorbası -
- Çine usulü tarhana çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder