10 Aralık 2013 Salı

TURŞİK ÇORBASI - KAHRAMANMARAŞ YÖRESİ - ( 10 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. turşik yaprağı, 1 büyük kâse yoğurt, 1 kg. nohut ile döğme, 10 su bardağı su, 4 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tuz  HAZIRLANIŞI :  Akşamdan, nohut ile dövme, ayrı kaplarda  bol su ile yıkanır ve suyu süzdürülür. Ayrı kaplarda, üzerlerini 2-3 parmak geçecek kadar, soğuk su ile bekletilir. Ertesi gün suyu süzülüp, tekrar yıkanır. Çorba tenceresine su koyulup, kaynatılır. Kaynayınca, akşamdan suda bekletilmiş nohut ile döğme ilave edilerek, pişmeye bırakılır. Ara sıra üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanıp alınarak, çıkartılır. Turşik yaprakları, bol su ile iyice yıkanır. Minik minik doğranır. Nohut ve döğme pişince, su miktarı kontrol edilir. Gerekirse, sıcak su ilavesi yapılır. Doğranan turşik yaprakları ilave edilir. Yoğurt ile un, iyice çırpılır. Yavaş yavaş ve çorba tahta kaşık ile sürekli karıştırılırken, çorbaya ilave edilir. Tuz serpiştirilip, karıştırılır. Çorba pişip, kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilip, ayarlanır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder