11 Aralık 2013 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KEREVİZ YAPRAKLI ISIRGAN OTU ( ÇİNÇAR ) ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2-3 diş sarımsak veya 2 dal taze sarımsak, 2 çorba kaşığı mısır unu, 1 çorba kaşığı buğday unu, 1 bağ ısırgan otu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı mısır yağı, 2-3 tane yapraklı  kereviz sapı, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı içme suyu, 3 çorba kaşığı sirke, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Çorba tenceresine, tereyağı ile mısır yağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. İçine; küçük küpler halinde doğranmış, kuru soğanlar ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Mısır ve buğday unları elenerek, ilave edilir. 2-3 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Kavrulunca; üzerine, süt ile içme suyu koyulur. Tuz serpiştirilip karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Ayıklanıp, bol su ile yıkanan ve sirkeli suda bekletilen, ısırgan ( çinçar ) otları, ot tahtasında ince ince doğranır. Yapraklı kereviz sapları ile taze sarımsaklar ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranarak, çorba tenceresine  ilave edilir. Kuru sarımsak kullanılacaksa, kabukları soyulur, 4 eşit parçaya bölünerek, tencereye ilave edilir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra pişirilen çorba, ateşten alınır. El blenderinden geçirilir. Tekrar orta hararetli ateşe koyularak, bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Porselen veya cam servis kabına boşaltılır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.      *  Bilgi ; Isırgan ( çinçar ) otu ilkbaharda yetişen, üzeri yakıcı tüylerle kaplı bir ottur. Her türlü arazide, bilhassa; su ve yol kenarlarında yetişir. Çorbası, etli - zeytinyağlı - yumurtalı yemekleri, böreği, piyazı ve sosu yapılır. Bulgur pilavına katılabilir. Isırgan otu lekesi çıkmaz. Böbrek ve mesane taşları oluşumuna karşı da kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder