12 Aralık 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI BÖREKCİKLERİ - LORLU ISIRGAN OTU BÖREĞİ -

   *   MALZEMELER :  3 tane hazır yufka, 1 kâse yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 tane köy yumurtası, 1 kâse hafifçe haşlanmış ve ince doğranmış ısırgan otu, 1 tane kuru soğan, 3 tane taze soğan, 1 tane küçük boy salçalık kırmızı biber, 1 tane küçük boy havuç, 1 kâse tuzsuz kaşar loru, yeterli miktarda her renkten taze çekilmiş karabiber, pul biber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı susam, 1 çorba kaşığı çöreotu  HAZIRLANIŞI : BÖREĞİN  İÇİ  İÇİN ; Tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilerek, tavaya ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, hafifçe kavrulur. Havucun üzeri çentilir, yıkanıp kurulandıktan sonra rendenin büyük tarafı ile rendelenerek, tavaya ilave edilir. Salçalık kırmızı biber yıkanır, kurulanır, sap ve çekirdekleri çıkarılır, küçük küpler halinde doğranarak, tavaya ilave edilir. Taze soğanlar ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranarak, tavaya ilave edilir. Isırgan otları, tuzsuz kaşar loru, karabiber, pul biber ve tuz da ilave edilerek, karıştırılır. Hep birlikte 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra tava ateşten alınır ve hazırlanan börek içi, soğumaya bırakılır. Mini Fırın; 200 C derecede ısıtılır. Fırının tepsisi, zeytinyağı ile hafifçe yağlanır veya yağlı kâğıt serilir. 1. hazır yufka tepsiye, dışına taşırılarak yayılır. Bir kâseye; yumurtalar kırılır. Yoğurt ve zeytinyağı koyulur. İyice çırpılarak, börek arası ve üstü için harç hazırlanmış olur. Bu harçtan, tepsiye yayılan yufkanın üzerine sürülür. 2. yufka 4 parçaya ayrılarak, el ile bölünür. 4 küçük parçadan 1. si kırıştırılarak, tepsiye yayılır. Üzerine ara harcı sürülür. Üzerine, böreğin iç harcı koyularak, eşit olarak yayılır. Üzerine, kaşık ile ara harcından  koyulur. Tekrar 4 küçük parçadan 2. si kırıştırılarak tepsiye yayılır. Ara harcı sürülür. Tekrar 4 küçük parçanın 3. ve 4. parçalarıda aralarına iç harcı sürülüp kırıştırılarak yayıldıktan sonra tepsiden taşan 1. yufkanın kenarları, tepsinin içine doğru, yine kırıştırılarak toplanır. Hazırlanan böreğin üzerine, ara harcı sürülür. Susam ve çöreotu serpiştirilir. Önceden 200 C derecede ısıtılan fırında, altlı üstlü kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkartılır. Ilınınca, küçük parçalar halinde kesilerek, servis kabına yerleştirilir. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, ılık veya soğuk servis yapılır. Bilhassa; '' Tuzsuz kaşar lorlu, ısırgan çorbası'' ile birlikte servis edilir.  Afiyet olsun.     *    Bilgi ; Böreğin kesilmesi işlemi; börek, fırına verilmeden önce de yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder