15 Aralık 2013 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PORTAKAL SULU HAVUÇ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane küçük boy kırmızı soğan, 1 tane büyük boy portakal, 1 tane büyük boy havuç, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı buğday unu, 1 çay bardağı kırmızı mercimek ( sarı mercimek de olabilir ), 6 su bardağı su, 1-2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; Dairesel ve çok ince kesilmiş 6 tane havuç dilimi, 1 sap dereotu, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi    HAZIRLANIŞI :  Kırmızı soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Havucun üzeri kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra rendenin iri tarafı ile rendelenir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Isınınca, un, karabiber, kırmızı biber ve bir miktar tuz ilave edilerek, şimşir kaşık ile karıştırılmak suğreti ile un hafifçe renk değiştirinceye  kadar kavrulur. Kavrulunca, bol su ile yıkanmış ve suyu süzdürülmüş kırmızı mercimekler ile rendelenmiş havuçlar ilave edilerek, 1-2 karıştırılır. Çorbanın suyu koyulur ve karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, tencerenin kapağı kapatılır ve ateş kısılır. Kısık ateşte, mercimekler yumuşayıncaya kadar kaynatılır ve ateşten alınır. El blenderinden geçirilir ve tekrar orta hararetli ateşe koyulur. Karıştırılarak, bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Rendelenmiş portakal kabukları ile taze sıkılmış portakal suyu ilave edilip, karıştırılır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. ÜZERİ :  Dereotu sap ve yaprakları, daire şeklinde ince kesilmiş havuç dilimleri ve rendelenmiş portakal kabukları ile süslenir. Taze sıkılmış portakal suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder