22 Aralık 2013 Pazar

SIKMA TARHANA ÇORBASI - KARADENİZ - AMASYA MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Sıkma Tarhana Çorbası -
   MALZEMELER :  6 tane sıkma tarhana ( bütün yarmalı ), 1 su bardağı nohut, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ;   2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane   HAZIRLANIŞI :  Akşamdan, nohut bol su ile yıkanır, suyu süzülür. Bol su koyularak, üzeri açık olarak bekletilir. Tarhana da, bir kap içinde, bol su ile ıslatılarak, bekletilir. Ertesi gün, Nohudun suyu süzdürülür, tekrar yıkanır ve suyu süzdürülür. Tarhana, ıslatılan suyun içinde el ile ufalanarak, ezilir. Çorba tenceresine, nohutlar ve ıslama suyu ile birlikte tarhanalar koyulur. Tencere, orta harareli ateşe oturtulur. Tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak, nohutlar yumuşayıncaya kadar ve çorba, kıvam alıp koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişince, ateşten alınır.  ÜZERİ İÇİN ;  Sos tavasına tereyağı koyulur. Orta hararetli ateşte köpürtülür. Nane ilave edilip karıştırılır ve ateşten alınarak, pişen çorbanın üzerinde gezdirilerek, ilave edilir. Sofraya götürülüp, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.         * TARHANA ÇORBASI İLE İLGİLİ ŞİİR : Kânun u sânide kar yağar sâde,   Çiftçi rahat eder, elleri boştur.   Ocağın başında - gamdan âzâde -   Tarhana çorbası pişirmek hoştur.   Rıza Tevfik                                                          
- Sıkma Tarhana Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder