10 Aralık 2013 Salı

ISPANAKLI BUĞDAY ÇORBASI - TÜRK MUTFAĞI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Ispanaklı buğday çorbası -
   MALZEMELER : 1 su bardağı aşurelik buğday, 9 su bardağı su, 1 su bardağı yoğurt, 2 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz  ÜZERİ İÇİN ;  50 gr. tereyağı, 2 tane kuru soğan, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, yarım demet ıspanak  HAZIRLANIŞI :  Buğday yıkanıp, suyu süzülür. Üzerini örtecek kadar su koyularak, bir gece bekletilir. Ertesi gün suyu süzülür. Akan suyun altında yıkanır, suyu süzdürüldükten sonra derin bir tencereye koyulur. 8 su bardağı su ilave edilir. Yaklaşık 40 dakika, kısık ateşte, buğdaylar pişinceye kadar pişirilir. Un, 1 su bardağı su ile ezilir. Yoğurt ilave edilir. Pütürsüz kıvamda oluncaya kadar çırpılır. Kaynamakta olan çorba suyundan, 1 kepçe alınarak, sosa karıştırılır ve tekrar çırpılır. Çorba, çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırılırken, hazırlanan yoğurtlu sos, çorbaya yavaş yavaş ilave edilir. Tuz ilave edilir ve kısık ateşte, 15 dakika kadar kaynatılır. ÜZERİ İÇİN ;  Ispanağın kök kısımları çıkartılır.Yaprak kısımları, bol su ile iyice yıkanıp, temizlenir ve ince ince kıyılır. Kuru soğanların kabukları soyulur. Yıkandıktan sonra zar şeklinde doğranır. Tereyağı tavaya koyularak, orta hararetli ateşte eritilir. Doğranan kuru soğanlar ilave edilerek, sararıncaya kadar kavrulur. Biber salçası ile kırmızı toz biber ilave edilerek, karıştırılır ve hazırlanan çorbanın üzerine dökülür. Kıyılmış ıspanaklar, çorbanın üzerine serpiştirilir. 10 dakika daha kaynatılıp, ateşten alınır. Hazırlanan çorba, servis kabına boşaltılır. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                                                                                                                                
- Ispanaklı buğday çorbası -
- Ispanaklı buğday çorbası -
Ispanaklı buğday çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder