10 Aralık 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - LEYLEK GAGASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

   * Leylek Gagası Çorbası;  Ege Bölgesi ' nin doğal otlarından olan, '' leylek gagası otu '' ile hazırlanmış bir ot çorbasıdır.   MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 bağ leylek gagası otu, 2 çorba kaşığı mısır unu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı süt, 1 tane kesme şeker, 5 su bardağı içme suyu, 1 tane limon, 3 çorba kaşığı sirke, 1 çay kaşığı kimyon, yeterli miktarda karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı tereyağı, yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çorba kaşığı kavrulmuş çam fıstığı  HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranır. Leylek gagası otu, ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanır. Sirkeli suda yarım saat kadar bekletildikten sonra kevgire koyularak, suyunun süzülmesi için bekletilir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak,  orta hararetli ateşte, hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Kavrulunca, mısır unu serpiştirilir. Birlikte 1-2 dakika daha kavrulur. Kevgirdeki leylek gagası otları ilave edilerek, şimşir kaşık ile karıştırılır. Süt ve içme suyu boşaltılır. Karabiber ve tuz serpiştirilir. Kesme şeker ile kimyon ilave edilerek, karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Blenderden geçirilir. Tekrar orta hararetli ateşe koyularak, bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Porselen veya cam servis kabına boşaltılır. Taze sıkılmış limon suyu ilave edilip, karıştırılır. Sos tavasına çam fıstıkları ile tereyağı koyularak, orta hararetli ateşte, hafifçe kavrulur. Kırmızı pul biber ilave edilip karıştırıldıktan sonra ateşten alınır ve çorbanın üzernde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. Hazırlanan çorba sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder