28 Haziran 2011 Salı

TERBİYELİ BALIK ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sebzeli, Terbiyeli, Balıklı Çorba -

  MALZEMELER :  1 kg. beyaz balık eti, 1 baş soğan, 4 tane havuç, 4 tane iri patates, 2 kahve fincanı pirinç, 1 küçük kereviz, 1 demet maydanoz, 12 su bardağı su, 2 tane yumurta, yarım çay bardağı limon suyu, yeteri kadar tuz ve karabiber   HAZIRLANIŞI :  Balığın yüzgeçleri kesilir, varsa pulları ayıklanır. Solungaçları ve içi çıkarıldıktan sonra bol akar suda, içi dışı yıkanır. Düz altlı geniş bir tencereye, balık oturtulur. Üzerine, rendelenmiş soğan ile kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz serpilir. 12 su bardağı su da ilave edildikten sonra tencere, orta hararetli ateşe oturtulur. Yumuşayıncaya kadar haşlanan balık, iki tane kevgirin yardımı ile tencereden süzülerek çıkarılır ve bir kenara koyulur. Üzeri kazınıp rendelenmiş havuç ile küçük parçalara doğranmış kereviz ve kabuğu soyulduktan sonra küçük parçalara doğranmış patates, balıktan kalan suyun içine atılır. Taşları ve darıları temizlenmiş pirinç de ilave edildikten sonra tenceredekiler bütünü ile helmeleşinceye kadar kaynatılır. Bu arada haşlanmış balık, deri ve kılçıklarından temizlenerek, iri lokmalar halinde parçalara bölünür. Tenceredeki sebze ve pirinçler, bütünü ile dağılıp helmelenince, ince delikli bir süzgeçten geçirilerek, bir başka tencereye boşaltılır. Kap ateşe oturtulur ve gerekirse tuz serpilir. İçindeki helmeli su kaynamaya başlayınca, balık parçaları da ilave edilerek, 5 dakika kadar kaynatılır. Çorba, ateşten indirileceği sırada, bir kasede; yumurtalarla limon suyu iyice çırpılarak, köpürtülür. Sonra bu terbiye, çırpmaya ara verilmeden, kaynar sebzeli sudan, kaşık kaşık alınır ve terbiyeye ilave edilip, karıştırılır. Kase dolunca, bu defa; tenceredekiler, çabuk çabuk karıştırılırken, terbiye içine ilave edilir ve balık çorbası ateşten indirilerek, büyük servis kasesine boşaltılır. Çorbanın üzerine, karabiber de serpildikten sonra kase, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder