25 Haziran 2011 Cumartesi

KÜÇÜK KÖFTELİ BEZELYE ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Et Sulu, Dana Etli, Sütlü, Kaşar Peynirli, Sebzeli Çorba -

   MALZEMELER :  1 litre et suyu ( yağsız sığır veya tavuk suyu ), 4 çorba kaşığı haşlanmış veya konserve bezelye, 200 gr. dana eti veya tavuk eti ( haşlanmış veya kızartılmış ), 80 gr. sosis ( isteğe bağlı ), 2 çorba kaşığı süt içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı galeta unu, 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 tane yumurta, küçük hindistan cevizi rendesi  ( çok az ), 2 çorba kaşığı un, 100 gr. yağ, karabiber, tuz   HAZIRLANIŞI :  Derisi çıkarılmış sosisler ile et, bir tahta üzerinde çok ince kıyılır, keskin bir bıçak ile köfte yapabilecek şekilde ince ve kısa parçacıklara bölünür. Çukur bir kabın içinde, kıyılmış et ve sosisleri, sütte eritilmiş galeta ununu, yumurtayı, rendelenmiş kaşarı, küçük hindistan cevizi rendesini, bir tutam tuz ile bir tutam karabiberi koyarak, yavaş yavaş köftelik kıyma gibi iyice karıştırılır. Sonra bu karışımdan, ceviz büyüklüğünde küçük köfteler yapılır. 2 çorba kaşığı unda yuvarlanarak, unlanır. Yağın 75 gramı kısık ateşte eritilir, küçük köfteler, bu yağın içinde kızartılır. Yağdan çıkarınca, yağ emen bir kağıdın üzerine koyularak, fazla yağın emilmesi sağlanır. Et veya tavuk suyu ısıtılır, tadına bakılır, gerekirse tuz veya başka baharat eklenir. 4 çorba kaşığı dolusu, haşlanmış bezelye veya konserve bezelye, et veya tavuk suyuna ilave edilir. Çorba tenceresi, ateşten alınır. Çorba; büyük çorba kasesine aktarılır. Sıcak olarak sofraya götürülür. Küçük köfteler de çukur bir kabın içine yerleştirilmiş kağıt peçetenin üzerinde sofraya götürülür. Herkes istediği kadar köfte alarak, bezelye çorbasını içer. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder