26 Haziran 2011 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI ( 6 kişilik ) - 2 Garnitürlü, Börülceli Tarhana Çorbası -

  MALZEMELER :  1 çorba kepçesi toz tarhana, 2 - 3 tane iri ve olgun domates (1 tanesi yıkanıp, enlemesine ortadan ikiye bölünüp, çekirdekleri çıkarılacak. Diğer iki tanesi,yıkanıp, çekirdekleri çıkarılıp, kuşbaşı doğranacak ), 2 tane taze ve tatlı sivri biber ( yıkanıp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ince doğranmış ), 1 - 2 diş sarımsak ( tahta havanda bir tutam tuz ile iyice dövülmüş olarak ), 1 tutam tuz ve karabiber, 1 avuç taze börülce ( yaklaşık, 150 - 200 gr.) ( yıkanıp, 2 'ye bölünmüş domates ve 1 tane taze kara kabak, tuz ve bir- iki damla limon suyu ile yumuşayıncaya kadar haşlanmış ve ince ince kıyılmış olarak ), 5 su bardağı, oda sıcaklığında börülce suyu, 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı    1. GARNİTÜR :  Ekmekler; küp küp doğranıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilecek. Fırın 200 C derecede ısıtılacak. Bir kapta; 1 fincan zeytinyağı, 2 diş dövülmüş sarımsak ve kekik karıştırılarak, çay kaşığı ile küp doğranmış ve fırın tepsisine dizilmiş ekmeklerin üzerinde gezdirilecek. Tepsi, kızgın fırına verilerek ekmekler, nar gibi kızartılacak.Kızarınca, fırından çıkarılıp, servis kasesine koyulacak. 2. GARNİTÜR : 150 - 200 gr. kıyma, suda ıslatılıp sıkılmış 1 dilim bayat ekmek,bir tutam tuz ve karabiber, rendelenmiş 1 baş minik soğan, 1 yumurta, iyice yoğrularak fındıktan büyük, cevizden küçük, ufak top köfteler hazırlanacak ve zeytinyağında kızartılacak, yağını emecek kağıt serili kaseye alınacak.         HAZIRLANIŞI :  Börülceler, kara kabak ve 1 tane domates ile birlikte,1 tutam tuz ve birkaç damla limon suyu sıkılmış, üzerini 4 parmak geçecek kadar su ile birlikte, orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanıp, delikli bir kaşık ile suyundan çıkartılarak, soğuk sudan geçirilip suyu süzdürülecek. Suyu süzülüp soğuduktan sonra, ince ince doğranıp bir kenarda bekletilecek.Börülce ile birlikte haşlanan domates ve kara kabak da ince ince kıyılacak.Börülcenin içine koyulup karıştırılacak. Çorbanın pişirileceği tencerede zeytinyağı kızdırılıp içine kıyılmış taze sivri biberler koyularak,  kavrulacak. Doğranmış domatesler ve kenarda bekletilen, kıyılmış börülceli kara kabak ve domates karışımı da ilave edilerek,  domatesler suyunu salıp çekinceye kadar tahta bir kaşık ile karıştırmaya devam edilip kavrulur. Başka bir kapta 1 çorba kepçesi toz tarhana, üzerini 2 - 3 parmak geçecek kadar suda kaşık ile karıştırılarak, bulamaç halıne getirilecek. Bu bulamaç halindeki tarhana çorba tenceresine aktarılacak. tahta kaşık ile karıştırılacak. Üzerine; börülcenin haşlandığı sudan 5 su bardağı su ilave edilerek sürekli karıştırılarak, boza kıvamından biraz daha az kıvamlı olacak şekilde, tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak pişirilip, ateşten alınır. Hazırlanmış olan 2 çeşit garnitürü ile birlikte sofraya götürülür. Çorba tabaklarına servis yapılan , börülceli tarhana çorbasının üzerine kişiler, 2 çeşit garnitürden, istedikleri kadar alarak çorbalarına ilave ederler. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder