28 Haziran 2011 Salı

BÖCEK ÇORBASI, KREMALI ( 4 kişilik ) - Çiğ Kremalı İstakoz Çorbası -

   MALZEMELER :  1 kg.' lık böcek, 50 gr. tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 körpe havuç, 1 tane defne yaprağı, 1 tane limon, 4 çorba kaşığı çiğ krema, 1/4 litre süt, yeteri kadar; kırmızı biber, karabiber ve tuz  HAZIRLANIŞI :  Böceği alacak büyüklükte bir tencereye, defne yaprağı ile kabuğu kazınmış ve doğranmış havuç koyulur. Yeteri kadar tuz ve karabiber serpildikten ve 1,5 litre su konduktan sonra tencere ateşe oturtulup, kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başlayınca, yıkanmış ve bir sopaya ayaklarından bağlanmış böcek, içine atılıp pişirilir. Böcek pişince, içinde kaynadığı tencerede soğutulur. Sonra sudan çıkarılıp, doğrama tahtasının üzerine sırt üstü koyulur. İstakos kesme makası ile kuyruğundan başına kadar, karnının önce bir yanı, sonra öbür yanı kesilir. Kuyruk ve baş taraflarındaki bağlantı da koparılarak, kabuğu ayıklanır. Böceğin kabuğu ve ayakları ezildikten sonra böceğin içinde pişirildiği suya atılır. Tencere tekrar ateşe oturtulup, içindekiler, yarım saat kadar kaynatılır. Diğer tarafta, böcekten çıkarılan etler, ince ince kıyılır. Tenceredeki su, yarım saat kaynatıldıktan sonra bir tülbentten geçirilerek süzülür. Süzülmüş su başka bir tencereye dökülüp, ateşe oturtulur. Buna, kıyılmış böcek eti vesüt ilave edilir. Kaynamaya başlayınca un serpilerek, hızlı hızlı karıştırılan çorbaya yedirilir. Hemen arkasından, tereyağı çorbaya ilave edilerek, iyice karıştırılır. Çorba; koyulaşınca, çırpılmış krema vebir tutam kırmızı biber ilave edilir. Birkaç defa karıştırıldıktan sonra servis kasesine boşaltılıp, sofraya götürülür. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder