29 Haziran 2011 Çarşamba

TERBİYELİ, SAKIZ KABAĞI ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Terbiyeli, Et Sulu, Sebzeli Çorba -

 MALZEMELER :  400 gr. sakız kabağı ( küçük yeşil kabak) - ( 3 tane yeşil dolmalık kabak da kullanılabilir ), 1 tane büyük boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 çay kaşığı kırmızı pul biber, karabiber, tuz, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı et suyu veya tavuk suyu  TERBİYESİ İÇİN; 1 su bardağı yoğurt, yarım su bardağı süt, 1 yemek kaşığı tepeleme un, yarım demet dereotu SÜSLEMEK İÇİN; Somon füme veya pastırma parçaları   HAZIRLANIŞI :  Girit kabağı adı da verilen, parmak sucuk büyüklüğündeki, sakız kabağı bu çorbaya çok yakışır. Bulunamaz ise; normal dolmalık kabak da kullanılabilir. Kabaklar, hafifçe kazınıp yıkanır. Uzunlamasına kurşun kalem gibi doğranıp, tavla zarı formunda dilimlenir. Soğan ve sarımsak, incecik doğranır. Tencereye, zeytinyağı, soğan ve sarımsak koyularak, tencere orta hararetli ateşe oturtulur. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 4 - 5 dakika kadar kavrulur. Kabaklar ilave edilerek, 7 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edilir. Sıcak et suyu veya tavuk suyu da eklenerek, tuz ve biberler de koyularak kaynamaya bırakılır. Terbiyesini hazırlamak için; un, yoğurt ve süt bir kasede iyice çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan, 1 kepçe alınarak terbiyeye eklenir ve tekrar çırpılır.Çorba bir yandan karıştırılırken , çorbanın terbiyeside yavaşça çorbaya ilave edilir. Sürekli karıştırılarak, 7 - 8 dakika daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. İstenirse blenderden geçirilir. İnce kıyılmış dereotu ilave edilir. Süslemek için; çemensiz pastırma veya somon füme parçaları kullanılır. Kıvamı, tarhana çorbası kıvamında olmalıdır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder