24 Haziran 2011 Cuma

DÖŞ ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Etli, Sebzeli Çorba -

   MALZEMELER :  Koyun etinin döş tarafından, 1 kg. ' lık bir parça, 300gr. iç bezelye, 1 sap kereviz, 1 baş soğan, yarım kg. havuç, 1 su bardağı sek kırmızı şarap, 1 bardak sherry, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber veya kırmızı biber, tuz  HAZIRLANIŞI :  Bütün sebzeler, küçük parçalar halinde doğranır. 2 kısma ayrılır. Bir kısmı tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte, kuşaneye koyulup, bir süre karıştırılarak sote edilir. Sonra, bunların üzerine, küçük küçük doğranmış döş koyulur. Bir süre orta hararetli ateşte karıştırılarak, kavrulur. Etlerin her tarafı kızarınca, şarap eklenir ve 1 - 2 dakika kaynatılır. Sonra, sebze ve etlerin üzerini örtecek kadar su koyulur. Biber ve tuzu da serpilerek, tencerenin kapağı kapatılır. Et en azından 1,5 saat kaynatılır. Bu süre içinde gerektikçe, sıcak su eklenir. ( Et piştiğinde tencerede, 7 su bardağı su bulunmalıdır. ) Diğer tarafta sebzelerin kalan kısmı, tuzlu kaynar suda iyice pişinceye kadar haşlanır. Sonra suyu süzülür ve sıcak bir yere kaldırılır. Et pişince, kuşhanaden çıkarılıp bir güvece alınır ve üzerine haşlanmış sebzeler eklenir. Kuşhanede et ile birlikte pişmiş sebzeler, ezilerek ince delikli süzgeçten geçirilir. Süzülmüş çorba güvece boşaltılır ve orta hararetli ateşe oturtulur. Çorba, kaynamaya başlarken, 1 kadeh sherry ilave edilir. 1 - 2 defa karıştırıldıktan sonra güveç ateşten indirilir ve çorba hemen 6 kaseye bölünüp, sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder