27 Haziran 2011 Pazartesi

DANA ETLİ, SEBZELİ, İLİKLİ, KEMİK SUYU ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Etli, Sebzeli, İlikli, Kemik Sulu Çorba -

   MALZEMELER :  1 kg. yağsız dana eti, 1 baş soğan, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, 1 tane pırasa, maydanoz, tereotu, kekik, bir büyük dana veya sığır kemiği  ( kol veya bacak kemiği )        HAZIRLANIŞI :  Soğan; soyularak, bir kaç kalın dilim şeklinde kesilir ve fırın ızgarasının ya da başka bir ızgaranın üzerine koyulup, hafif ateşte sarartılır. Bu arada büyük bir tencereye 2 litre su koyularak, içine et, birkaç yerinden kırılmış kemik ( böylece kemiğin iliği akar ve çorbaya çok güzel bir tat verir ), temizlenip, yuvarlak halkalar şeklinde kesilmiş pırasa, küçük parçalara ayrılmış kereviz, iyice yıkanmış maydanoz, tereotu ilave edilerek ateşe oturtulur. Kaynamaya başlayınca, sarartılmış soğan da içine koyulur ve 3 saat kaynatılır. Bu arada, çorbanın üzerinde oluşan köpükler, delikli bir kepçe ile toplanıp çıkartılır. Çorbanın pişirilmesi tamamlanınca, kemik ve et çorbanın içinden çıkartılır. Çorba; istenirse, içindeki sebzelerle birlikte, istenirse ince tel süzgeçden geçirilerek içilir. Kemiklerin ilikleri boşalmamış ise, küçük bir bıçak veya çatalla çıkarılarak, çorbaya eklenir. ( kemikler, sert bir yere boylamasına vurularak da iliğin kemik içinden akması sağlanabilinir ) Eti de keserek çorbanın içine koyabiliriz veya söğüş et gibi mayonezle yiyebiliriz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder