25 Haziran 2011 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - Deniz Börülcesi Çorbası - ( 6 kişilik )

  MALZEMELER :  2 demet deniz börülcesi, 1 komposto kasesi yoğurt, 2 tane yumurtanın sarısı, 3 - 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/4 limonun suyu, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı un,  karabiber, tuz   Sosu için; 6 çay kaşığı sirke  HAZIRLANIŞI :  Deniz börülcesi, iyice yıkanır. Bir tutam tuz ( deniz börülcesi, tuzlu olduğu için, haşlama suyuna tuz koymayabilirsiniz ) ve 1/4 limon sıkılmış, kaynar suya koyularak, orta hararetli ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır. Yumuşayınca ateşten alınır. Deniz börülceleri, delikli bir kaşık ile bir süzgece çıkartılarak, soğuk sudan geçirilir. Suyunun süzülmesi için bir kenara bırakılır. Başka bir tencerede; un, zeytinyağı ve bir tutam karabiber  orta hararetli ateşte, tahta bir kaşık ile sürekli karıştırılarak, unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Soğuyan, deniz börülceleri yaklaşık 2 cm. uzunluğunda bıçak ile kıyılır. Kavrulan unun içine ilave edilir ve tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak 2 - 3 dakika kavrulur. Başka bir tarafta, sarımsaklar 1 fiske tuz ile tahta havanda iyice dövülür ve yoğurda karıştırılır. 2 yumurta sarısı da ilave edilerek iyice ( pütürsüz oluncaya kadar ) çırpılır. Kavrulan deniz börülcesinin içine, oda sıcaklığında 1 su bardağı su koyulup karıştırıldıktan sonra yoğurtlu karışım içine boşaltılır ve karıştırılır. Ayrıca; deniz börülcesinin haşlandığı sudan yaklaşık 4 su bardağı ilave edilir. Orta hararetli ateşte, sürekli karıştırılarak pişirilen çorba, 1 - 2 taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılarak, sıcak veye ılık olarak servis yapılır. Çorba tabaklarına veya kaselere paylaştırılan çorbaya istenilirse; 1 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilebilinir. Afiyet olsun.  *  Bu çorba; istenilirse, sıcak yaz akşamları için en az 2 - 3 saat buzdolabında soğutularak ve  içine küçük buz parçaları da ilave edilerek,  yanında; kabukları soyulup küçük küçük doğranmış soğuk salatalık ile de servis yapılabilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder