29 Haziran 2011 Çarşamba

KÖFTELİ KİLİKYA ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Kuru Bakliyatlı, Hamurlu, Sebzeli, Et Sulu, Dana Etli Çorba -

  MALZEMELER :  1 su bardağı haşlanmış nohut, Türk kahvesi fincanı ile 2 fincan arpa şehriye ( Ev eriştesi de kullanılabilinir. ), 2 tane orta boy domates ( 1 yemek kaşığı domates salçası da kullanılabilinir.), 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 7 - 8 su bardağı et veya tavuk suyu, 3 - 4 diş dövülmüş sarımsak, 1 tane limonun suyu, 2 çay kaşığı tuz ve kırmızı pul biber, 1 yemek kaşığı kuru nane, reyhan    KÖFTESİ İÇİN; 250 gr. az yağlı dana kıyması, 1 tane küçük boy kuru soğan, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber, 2 yemek kaşığı un   HAZIRLANIŞI :  Nohutlar, 1 gece önceden, bol su ile yıkanarak,  ıslatılır ve ertesi gün haşlanarak suyu süzülür. Köfteyi hazırlamak için; kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber derin bir kapta iyice yoğrulur. Bir tepsiye 2 yemek kaşığı un serpilir. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak, iki avuç arasında yuvarlanarak köftecikler yapılır. Tepside biriktirilir. Tepsi sallanarak, köfteciklerin her tarafının unlanması sağlanır. Diğer tarafta; zeytinyağı büyük bir tencereye koyulur. Orta hararetli ateşe oturtularak rendelenmiş domates veya salça eklenerek 2 - 3 dakika kavrulur. Sıcak et veya tavuk suyu da ilave edilerek, karıştırılır. Çorba suyu kaynamaya başlayınca, önce nohut,sonra hemen arpa şehriye ve daha sonra da köftecikler ilave edilir.Sık sık karıştırılır. Arpa şehriyeler pişince, çorba pişmiş demektir. Limon suyu, dövülmüş sarımsak, nane veya reyhan ilave edilerek, birkaç dakika daha karıştırılarak kaynatılır ve ateşten alınır. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder