10 Mayıs 2011 Salı

BALIK SUYU NASIL HAZIRLANIR ? ( 8 kişilik )

  MALZEMELER :  1 kg. dil balığı kılçığı, 3 diş sarımsak, 5 tane arpacık soğanı, 5 adet mantar, 2 tane kereviz yaprağı, 1 tane rezene kökü, yarım pırasa, 3 tane domates, 1 limon kabuğu, 4 limon dilimi, 50 gr. tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tane defne yaprağı, tuz, 250 ml. beyaz şarap, 100 ml. vermut, 3 - 4 litre soğuk su   HAZIRLANIŞI :  Dil balığının kılçığı, mutfak makası ile iri iri doğranır. Süzgeçte, soğuk su altında, su beyazlaşıncaya kadar durulanır ve süzülür.Sarımsaklar ve arpacık soğanlar soyulup, ufak ufak küp şeklinde doğranır. Mantarlar, kereviz yaprakları, rezene kökü, pırasanın beyaz kısmı ve domatesler, temizlenerek yıkanır. Hepsi küp küp doğranır. Limon kabuğu, beyaz kısmı da kalacak şekilde, doğranır. Limon dilimlerinin zarları çıkarılarak, atılır. Tereyağı büyük bir tencerede köpürünceye kadar, kızdırılır. Sebzeler, limon, karabiber, defne yaprağı ilave edilir. Tuz ile tatlandırılır. Kılçıklar ilave edilir. İstenirse; beyaz şarap ve vermut ile sulandırılır. Alkolleri uçuncaya kadar kaynatılır. 3 lt. soğuk su ilave edilerek kaynatılır. Üzerinde oluşan körük, kevgir ile alınarak atılır. Suyunu çekinceye kadar bekletildikten sonra; üzerine, mutfak tülbenti yerleştirilmiş kabın içine suyu süzülür. Veya; çok ince süzgeç ile suyu süzülür. Elde edilen, bu balık suyu ile nefis balık çorbaları hazırlanır. Ayrıca, çeşitli  uygun yemekler ve soslar da hazırlanabilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder