10 Mayıs 2011 Salı

KEMİK SUYU NASIL HAZIRLANIR ? ( 8 kişilik )

MALZEMELER :  2 kg. dana kemiği, 18 tane arpacık soğanı, 3 tane küçük havuç, 200 - 250 gr. kereviz, 1 tane pırasa, 2 tane domates, 3 tane defne yaprağı, 4 sap maydanoz ve kekik, 4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı beyaz karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 100 ml. beyaz şarap, 4 lt. su   HAZIRLANIŞI :  Parçalanmış dana kemiği, bol  tuzlu kaynar suya atılarak, bir taşım kaynatılıp, süzgece alınarak, bol soğuk sudan geçirilir. İkiye bölünmüş, arpacık soğanlar, havuçlar, kerevizler, pırasa, domatesler, temizlenerek küp küp doğranır. Kemikler, defne yaprağı, maydanoz, kekik, sarımsaklar, beyaz karabiber, tuz ve beyaz şarap ile birlikte, büyük bir tencereye koyulur. 4 lt. soğuk su ilave edilerek, kaynatılır. Üzerine çıkan köpük alınarak, atılır. Et suyu, tencerenin kapağı açık olarak, kısık ateşte, 3 - 4 saat kaynatılır. Üzerine; mutfak tülbenti gerilmiş, kaba süzdürülür veya çok ince süzgeçten geçirilir. Elde edilen, et suyu; et sulu çorbalarda, çeşitli  uygun yemeklerde ve et suyu soslarında kullanılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder