19 Mayıs 2011 Perşembe

MAHLUTA ÇORBASININ FAYDALARI VE MAHLUTA ÇORBASININ TARİFİ

 Lübnan ' a ait bir çorba olduğu söylenmesine karşı; yurdumuzun birçok yerinde, örneğin; Antalya ' da aynı isim ile yapılan bir çorbadır. Arapça anlamı, '' karışım '' dır. Karamelize edilmiş kuru soğan ile birlikte servis yapılır ve cevizli ekmek ile tüketilir. MAHLUTA ÇORBASININ FAYDALARI : Mercimekte ;  % 24 protein bulunur. 1 kg mercimek, 2 kg etteki, albumin, karbonhidrat ve madenleri karşılar. Ayrıca; A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, sodyum, demir, fosfor, potasyum, çinko, klor, bakır, kükürt, iyot, karbonhidrat içerir. Mercimek, bolca bitkisel protein içerdiğinden, pişirilirken ayrıca et koymaya gerek yoktur.  1- Bilhassa; kansız, halsiz ve sinirli kişiler için faydalıdır. 2- Kolesterolü olanlar için herhangibir zararı yoktur. 3- Vücuda ve zihne kuvvet verir. 4- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 5- Göz sağlığı için faydalıdır. 6- Romatizmaya faydalıdır. 7- Anne sütünü arttırır. 8- Şeker, kalp ve damar hastalıklarından koruyarak, kalp krizi riskini azaltır.9- Bağırsakları çalıştırarak, zararlı maddelerin, vücuttan dışarı atılmasını sağlar ve kabızlığı önler.    MAHLUTA ÇORBASININ HAZIRLANIŞI : MALZEMELER :   200 gr. yeşil veya kırmızı mercimek, 100 gr. pirinç, 2 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 tane yeşil biber, 2 lt. yakın tavuk suyu, 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kişniş, 2 tane limon, 1 çay kaşığı karabiber     HAZIRLANIŞI :   Mercimek ve pirinç, ayıklanıp yıkanarak süzülür. Tencereye, yağ, ince doğranmış kuru soğan, ince kıyılmış sarımsak koyularak, orta hararetli ateşte kavrulur. İnce doğranmış yeşil biberler ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Mercimek ve pirinç de ilave edilerek biraz daha kavrulur. Üzerine tavuk suyu ilave edilir. Kişniş, karabiber, tuz da ilave edilerek karıştırılır. Ateş kısılarak, tencerenin kapağı kapalı olarak, yaklaşık 30 - 35 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır. Üzerine, kimyon serpilir. Karamelize edilmiş kuru soğan ile birlikte servis yapılır. Cevizli ekmek ile birlikte tüketilir.    '' Mahluta Çorbası' nın Garnitürü '' olan, KARAMELİZE EDİLMİŞ KURU SOĞANIN HAZIRLANIŞI : Mahluta Çorbası' nın miktarına uygun olarak, piyazlık doğranmış kuru soğanlar tavada, orta hararetli ateşte kavrulur. Ateş kısılıp, tencerenin kapağı kapatılarak, arada sırada da karıştırılarak, soğanların yumuşaması sağlanır. Tavanın kapağı açılıp, ateş yükseltilerek, sürekli karıştırılarak, soğanların karamelize olması sağlanır. Afiyet olsun.   * Mahluta Çorbası' pişirilirken istenirse, 1 küçük havuç ve 1 küçük patates de kullanılabilinir. * Mahluta çorbası ile birlikte limon da servis edilir. Çünkü, bu çorba; limon sıkılarak içilen bir çorbadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder