4 Mayıs 2011 Çarşamba

TERBİYELİ, KIRMIZI PANCARLI KEFAL BALIĞI ÇORBASI ( 8 kişilik ) - Terbiyeli, Sebzeli, Balıklı Çorba -

  MALZEMELER :  1 kg. lık kefal balığı, 1 büyük baş kuru soğan, 2 tane havuç, 3 tane orta boy kırmızı pancar, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı un, 1 su bardağı beyaz şarap ( isteğe bağlı olarak kullanılacaktır ), veya 1 su bardağı su,  7 su bardağı  su, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 çay kaşığı  tuz  BALIK TERBİYESİ İÇİN ;  1 tane limon, yarım su bardağı zeytinyağı, 2 tane defne yaprağı, karabiber, 1 fiske  tuz  ÇORBA TERBİYESİ İÇİN ;  3 tane yumurta sarısı, yarım bardak süt   HAZIRLANIŞI :  Ayıklanmış ve temizlenmiş, kefal balığının filetosu çıkarılır. Kefal balığının kafası yıkanıp, bekletilir. Balık terbiyesi için; cam veya porselen bir kapta, limon, zeytinyağı, karabiber, tuz, çok ince kıyılmış limon kabuğu rendesi, defne yaprakları karıştırılarak, filetolar bu karışıma yatırılıp bekletilir. Soğan,havuç ve kırmızı pancarlar ayıklanarak, kuşbaşı doğranır. Tencerede, zeytinyağı ile 1 kaşık tereyağı ısıtılarak, sebzeler üzerine ilave edilerek yavaşça karıştırılır. sebzelerin yumuşaması sağlanır. Un eklenerek, 1 - 2 dakika daha karıştırılarak, pişirildikten sonra, üzerine beyaz şarap ilave edilir. 6 - 7 bardak su koyularak, tuz karabiber ve balığın başı ile birlikte, harlı ateşte 15 - 20 dakika kaynatılır. Karışım, ince delikli süzgeçten geçirilir.Süzülen balık suyuna birkaç bardak su ilave edilerek, 4 - 5 dakika daha kaynatılır. Terbiye olarak hazırlanan kısım süzülerek, daha küçük parçalara bölünen balık parçaları, yumurta sarıları, süt ve birkaç kaşık su ile çırpılarak, sıcak çorbaya, yavaşça yedirilerek ilave edilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilere, istenirse kızarmış ekmek ile birlikte, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder