4 Mayıs 2011 Çarşamba

PİRİNÇLİ ACİVADES ÇORBASI ( 4 kişilik ) - Tahıllı, Sebzeli, Deniz Ürünlü Çorba -

  MALZEMELER :  24 tane küçük acivades, veya  midye, istiridye, vb. başka bir kabuklu deniz ürünü ( kabukları soğuk su altında iyice fırçalanmış olarak ), 2 çorba kaşığı natürel zeytinyağı, 1 tane kuru soğan ( ince kıyılmış ), 2 tatlı kaşığı sarımsak ( ince kıyılmış ), 1 tane defne yaprağı, 4 çorba kaşığı pirinç, 4 çorba kaşığı sek beyaz şarap, 1 çay kaşığı  safran, yarım tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 1 tane iri ve olgun domates ( kabuğu koyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ince kıyılmış ), 2 çorba kaşığı maydanoz ( ince kıyılmış )   HAZIRLANIŞI :  Tencereye 4 su bardağı su koyularak, orta hararetli ateşe oturtularak, bir taşım kaynatılır. Kaynayınca, acivadesler veya  kullanılacak olan başka bir deniz ürünü, suya ilave edilerek, kabukları açılıncaya kadar yaklaşık, 5 dakika haşlanır. Tencere ateşten alınarak, acivedesler, delikli kepçe ile tabağa çıkartılır. Kabuğu açılmamış olanlar, atılır ve pişme suyu saklanır. El ile tutulacak kadar soğuyunca, etleri kabuklarından çıkartılarak, kabukları atılıp, içleri bir kenarda bekletilir. Tavaya zeytinyağı koyularak ısıtılır. Isınınca; soğanlar, sarımsaklar, defne yaprağı ilave edilerek, soğanlar saydamlaşıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika pişirilir. Tenceredeki acivadeslerin pişme suyu, tel süzgeçten bir kaseye süzülerek, tekrar tencereye aktarılır. Tavadaki soğanlı karışım, pirinç, şarap, safran ve limon suyu ilave edilerek, tencere orta hararetli ateşe oturtularak, karışım bir taşım kaynatılır. Kaynayınca ateş kısılarak, karışım; tencerenin kapağı kapalı olarak, 10 dakika pişirilir. Domatesler eklenip, 5 dakika daha pişirildikten sonra maydonozlar ilave edilerek, 2 dakika daha pişirilir. Haşlanmış acivades etleri de koyulup, ısınınca, tencere ateşten alınarak, çorba; 4 çorba kasesine bölüştürülerek ve bekletmeden servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder