21 Ağustos 2011 Pazar

17 . 08 . 2011 TARİHİNDE, EVDE YAPTIĞIM, NEFİS EV TARHANASI TARİFİ - İZMİR - Dikili -

  MALZEMELER :  8 baş iri soğan ( mutfak robotundan veya blenderden geçirilmiş ), 4 kg. kırmızı tatlı papya biberden evde yapılan biber salçasının tamamı, 4 çorba kaşığı turşuluk kalın tuz, Haşlanmamış hali ile 1 kg. nohut ( akşamdan suda bekletilip, sabah iyice haşlanacak ), 3 kg. süzme yoğurt, 3 - 4 kg. domates ( çekirdekleri çıkarılarak  mutfak robotundan veya blenderden geçirilecek ), 5 kg + 1 kg un  ( 5 kg. un tarhananın ilk yoğuruluşunda kullanılacak  diğer 1 kg. lık un ise  tarhana mayalanarak kabardığında yoğururken  bir kaç seferde gerektiği kadar kullanılacak )      HAZIRLANIŞI :  Oldukça geniş bir kapta; Robotta çekilen veya blenderdan geçirilmiş olan, soğan, tuz, süzme yoğurt, biber salçası, robottan geçirilmiş veya blenderden geçirilmiş domates, robottan geçirilmiş veya blenderden geçirilmiş haşlanmış nohut, iyice karıştırılır. Gerekirse, el ile karıştırılır. 5 kg. lık un, yavaş yavaş elenerek koyulurken hamur oluşturulur. Kulak memesi yumuşaklığında yapılan hamurun üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak, mayalanması için bekletilir. Örneğin; Sabah yoğruldu ise, akşama kadar bekletilir. Akşam, kabın üstü açıldığında, tarhananın mayalanarak, kabarmış olduğu görülür. Tarhana una boğulmadan, gerektiği kadar 1 kg. lık undan elenerek, hamur birdaha yoğrulur ve tekrar üzeri kapatılarak mayalanmaya bırakılır. 2 gün bu, mayalanması için bekletilme ve yoğurma işine devam edilir. Tarhana hamurunun mayalanması durup da kabarması bitince, son kez iyice yoğrularak kulak memesinden daha sert bir hamur elde edilmiş olunur. Ev içinde, temiz bir çarşaf serili masa üzerinde, hamur küçük parçalara bölünerek, dizilir ve gölgede kurumaya bırakılır. Zaman zaman ters yüz edilerek,her tarafının aynı derecede kuruması sağlanır. İstenirse; çevirme esnasında küçük tarhana hamurları bir kez daha bölünerek, biraz daha küçülerek, daha çabuk kurumasına yardımcı olunur. Çok kurutulmaz. Kuruması için, 2 - 3 gün yeterlidir. Daha sonra yeterince kuruyan bu tarhana parçaları, mutfak robotundan veya mutfak blenderinden geçirilerek un haline getirilir. Tekrar, temiz çarşaf üzerinde kurumaya ( aynı çarşaf üzerinde ) bırakılır. Zaman zaman el ile karıştırılarak, 2 - 3 gün iyice kuruması sağlanır. İyice kuruyunca, cam kavanozlara koyulur. İçine rutubetlenmemesi ve böceklenmemesi için, kabuğu soyulmamış  birkaç diş sarımsak koyularak, buzdolabında saklanır. Tarhana, orjinalinde, pamuklu kumaştan yapılmış bez torbalara koyularak havadar ve gölgelik bir yere asılarak bekletilir. Ancak; şehir havası rutubetli olduğu için, bu şekilde saklama usulü  pek tercih edilmemektedir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder