7 Ağustos 2011 Pazar

PİRİNÇLİ, TAVUK GUMBO - ABD - - Kabuklu Deniz Ürünleri veya Tavuk Etli, Tahıllı, Sebzeli Çorba - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 tane büyük boy bütün tavuk, 1 çay bardağı pirinç, 300 gr. bamya, 2 tane domates, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, 1 baş soğan, 5 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı pul biber, 7 su bardağı su, karabiber, tuz   HAZIRLANIŞI :  Tavuk yıkanır ve 7 su bardağı su ile haşlanır. Bamyaların sap altları yuvarlak şekilde  ( içindeki sıvı çıkmayacak ve çekirdekleri görünmeyecek biçimde ) kesilerek ayıklanır. Kararmaması için, limonlu suda bekletilir. Çorba tenceresine sıvı yağ koyulur ve küp doğranmış soğanlar, pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranan domatesler de eklenerek, 5 dakika daha kavrulur. Bamyalar, küp doğranmış kerevizler, tavuk suyu ilave edilir ve sebzelerin yumuşamasına yakın pirinçler eklenir. Çorba pişince, ayıklanan tavuk etleri ve baharatlar ilave edilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.   * GUMBO;  oldukça koyu kıvamlı bir çorba olan Gumbo, Amerika ' nın Louisina Bölgesi ' nin ünlü bir geleneksel yemeğidir. Çorbanın özelliği; ağır ateşte, yağ ile birlikte 45 dakika kavrulan ve un ile hazırlanan kıvam arttırıcı '' roux '' dur. Gumbo Yapımında; genel olarak, bamya, et veya kabuklu deniz ürünleri, soğan, kereviz, domates ve baharatlar kullanılır. Gumbo ' nun 2 çeşidi vardır. 1- Creole Gumbo; Genellikle, kabuklu deniz ürünleri, bamya, domates ve roux ile yapılır. 2- Cajun Gumbo; Rengi koyulaştırılmış roux, baharatlar, tavuk veya diğer kümes hayvanlarının eti ile hazırlanır. Cajun Gumbo ' nun içine istenilirse, sosis, jambon ve bamya da ilave edilebilinir. '' Gumbo Yapımında Genel Kural; Et ne kadar açık renk ise, roux ' un renginin o kadar koyu olması dır.''   - Roux hazırlandıktan sonra sebzeler ve etler ile birlikte en az 3 saat kaynatılır. Kabuklu deniz ürünleri ve baharatlar, karışımın pişmesine yakın ilave edilir. 3. bir çeşit olan '' Etsiz Gumbo '' ağır ateşte uzun süre roux ile pişirilen bamya ile yapılır.  * Gumbo, geleneksel olarak, '' Pirinç Pilavı '' ile servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder