12 Ağustos 2011 Cuma

EV TARHANASI NASIL YAPILIR ? - İZMİR - Dikili - ( Komşumun Tarifi )

  MALZEMELER :  3 kg. kırmızı papya biber, 3 kg. soğan, 3 kg. yoğurt veya 1 kg. süzme yoğurt, 3 kg. domates, 1 kg. nohut, 5 kg. un, yarım kg. irmik, domates salçası, biber salçası, az miktarda kuru veya taze nane, tuz  * İstenirse; Az miktarda '' Tarhun Otu '' koyulur.  HAZIRLANIŞI : Nohut yıkanarak, suya koyulur. Ertesi sabah, yumuşayıncaya kadar haşlanır ve soğutulur.  Büyük bir tencere alınır. Önce; Kuru soğanlar, ince ince doğranır. Tencerenin dibine yerleştirilir. Üzerine; yıkanıp, çekirdek ve çekirdek yatakları çıkarılarak temizlenmiş, kırmızı papya biberler doğranır. Üzerine; yıkanıp, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış domates doğranarak koyulur. Tarhun otu koyulmak istenirse; bir kaç daldan koparılan yapraklar, ilave edilir. ( bazı kişiler Tarhun Otunun kokusundan hoşlanmıyor  ) Tencereye kat kat koyulan bu karışım, orta hararetli ateşte, su salıp biraz çekinceye kadar pişirilir. ( fazla su salarsa  dökülür ) Çok pişirilmez. Ateşten alınarak, soğutulur. Tamamen soğuyunca; haşlanmış nohut, tuz, yoğurt, salçalar, nane, irmik koyularak, un ile orta sertlikte bir hamur tutulur. Parça parça koparılarak, ev içinde ve gölgede, temiz çarşaf serilmiş masa üzerine dizilerek, kurumaya bırakılır. Arada bir ters yüz edilerek, daha çabuk kuruması sağlanır. 2 - 3 gün sonra mutfak robotundan veya blenderden geçirilerek, un haline getirilen tarhana, tekrar çarşaf üzerine serilerek, kurumaya bırakılır, arada bir karıştırılarak, çabuk kuruması sağlanır. iyice kuruyunca, doğal kumaştan dikilmiş bez torbalara koyulup, içine koruma amaçlı birkaç diş kabukları ile birlikte sarımsak koyularak, nemli olmayan kuru ve havadar bir yerde tutulur. İstenirse; cam kavanoza koyulup, yine içine birkaç diş sarımsak koyularak, buzdolabına koyulabilir. Afiyet olsun.  * Geçen sene; Malatya ' lı komşumun, Malatya usulü, pişirilmeden yapılan tarhana tarifine göre tarhana yapmıştım. Çok lezzetli olmuştu. Bu sene de İZMİR - Dikili usulü, pişirilerek yapılan tarhanayı yaptım. Bu tarhana da en az geçen yıl ki tarhana kadar lezzetli bir tarhana oldu. Komşularıma çok teşekkür ediyorum. ( geçen yıl yaptığım  pişirilmedan yapılan tarhananın  tarifini bloğumda bulabilirsiniz ) Ülkemizin her yöresinde, o yörenin özelliklerinden doğan, farklı tariflerde tarhanalar hazırlanmaktadır. Evde, emek verilerek yapılan tüm tarhana çeşitleri lezzetleriyle ve sıcacık halleri ile soğuk kış günlerinde içimizi ısıtırlar. Evimizi mis gibi kokuturlar. Tarhana, geleneksel lezzetlerimizdendir. Çocuklarımıza, '' Tarhana Çorbası '' pişirelim ve sevdirelim. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder