25 Ağustos 2011 Perşembe

KAVATA ÇORBASI - Osmanlı Mutfağı ' ndan, Et sulu, Tahıllı, Sütlü, Otlu, Sebzeli Çorba - ( 8 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

  MALZEMELER :  1 kg. yeşil ham domates, 2 su bardağı buğday unu ( 240 gr. ), 2 su bardağı süt, 4 su bardağı et suyu, 2 çorba kaşığı tereyağı ( 80 gr. ), 1 çay kaşığı tuz ( 10 gr. ),1 tane dolmalık biber, 1/4 demet dereotu  HAZIRLANIŞI :  Tencerede su kaynatılır. Kaynayınca, domatesler ve biber kaynar suya atılır. Birkaç dakika sonra domatesler kevgire alınır. Biberin kabuğu soyuluncaya kadar, kaynatmaya devam edilir. Domatesler küp küp doğranır. Tencerede eritilmiş tereyağına, doğranmış domatesler eklenerek, orta hararetli ateşte eritinceye kadar karıştırılır. Pişen domatesler, tel süzgeçten geçirilir. Çorbanın pişirileceği tencereye koyulur. Biberin kabuğu soyulup, küçük küçük doğranır ve domateslere ilave edilir. Et suyu da eklenerek, orta hararetli ateşte kaynatılır. Un ile süt, pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır. Ezerek tel süzgeçten geçirilir. Pişmekte olan çorbaya, yavaşça akıtılırken, çorba sürekli olarak karıştırılır. Tuz eklenir. Çorba, 10 dakika kısık ateşte, karıştırılarak kaynatılır. Küçük bir tavada biraz tereyağı eritilir. yıkanmış ve ince ince doğranmış dereotu ilave edilerek, kısık ateşte sürekli karıştırılarak sote edilir ve çorbanın üzerinde gezdirilir. Sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun. * Melce ut ' tabbahin ( Basılı İlk Türk Yemek Kitabı ) Mehmet Kamil  - 1844 -  * 24.08. 2011  tarihinde İzmir-Dikili ' de pişirdiğim,  Kavata Çorbası ' nı, çok ilginçtir ki; hiç çorba içmeyen komşum, Sn. Makbule Hanım, bu çorbayı çok beğendiğini ve bundan sonra çorba içeceğini söyledi. Çok memnun oldum. * Ayrıca; Yeşil domates ricam üzerine, üzeri demir parmaklıklı bahçe duvarından, arka bahçesine atlayıp, yetiştirdikleri yeşil domateslerden toplayıp bana veren, Sn. Ali Bey' e ve yeşil domatesleri kocaman bir kırmızı domates ile renklendiren eşi, Sn. Hürriyet Hanım ' a bana verdikleri yeşil domateslerle, bu çorbayı deneme fırsatı verdikleri için,  çok çok teşekkür ederim. Hürriyet hanım ve misafirleri, bu çorbayı çok beğendiklerini ve kendileri de, verdiğim tarife göre pişireceklerini söylediler. Sizlerin de; bu, Kavata Çorbası ' nı pişirmenizi tavsiye ederim. Umarım ki sizler de çok beğeneceksiniz.  Sevgilerimle...     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder