22 Temmuz 2011 Cuma

BALIK ÇORBASI ( BOUİLLABAİSSE ) - Marsilya - Fransa - ( ROUİLLE SOSU ) - Sebzeli, Deniz Ürünlü Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  * Pratik Tarif :   MALZEMELER :  1 tane iskorpit, 1 tane kırlangıç, 1 tane mezgit, 1 tane yılan balığı, 1 tane istakoz, 1 tane soğan, 5 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane domates veya salça, 3 lt. kaynamış su, maydanoz, safran, istenirse; kekik ve defne yaprağı, karabiber, tuz   HAZIRLANIŞI :  Balıklar, temizlenir, yıkanır ve parçalanır. Büyük bir tencerede, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, zeytinyağında kavrulur. Yarım, soyulmuş domates veya salça, 3 lt. kaynamış su ve balık parçaları ilave edilir. Tuz, karabiber, safran, doğranmış maydanoz, istenirse; defne yaprağı ve kekik koyulup, balıklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Balıkların kılçıkları ayıklanır ve tekrar çorbanın içine koyulur. Kızarmış ekmek ile birlikte servis yapılır.  *   Marsilya ' da Bouillabaisse Çorbası ' nın yanında, ROUİLLE, patates ve kızarmış ekmek dilimleri mutlaka sunulur. ROUİLLE SOSU, kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine sürülüp, çorbaya atılır. Ekmek, alttan çorbayı emer ve çorba ile birlikte yenildikten sonra, 2. si çorbaya atılır. Buna, '' Samandra Atmak '' denilir.      ROUİLLE ' NİN TARİFİ :   MALZEMELER :  3 diş sarımsak, yarım çay kaşığı acı pul biber, 3 dilim köy ekmeği ( esmer ekmek- kabukları çıkarılmış ), 3 kaşık balık çorbası suyu, 3 dilim haşlanmış ve ezilmiş patates, 1 çay bardağı zeytinyağı, karabiber, tuz    HAZIRLANIŞI :  Sarımsaklar ve pul biber, havanda iyice dövülür. 3 dilim ekmek içi, kaynamakta olan, balık çorbasına daldırılıp çıkarılır ve suyu sıkılır. Ekmekler de havana koyulur ve içindekilerle iyice karışıp, macun haline gelinceye kadar dövülür. Patatesler de ilave edilerek, dövmeye devam edilir. Dövmeye devam ederken, üstten havanın içine, zeytinyağı damlatmaya başlanır. Hiç durmadan, hem karışımı dövmeye hem de zeytinyağı damlatmaya devam edilir. Eğer karışım kesilirse; biraz çorba suyu, eğer cıvık ise; ekmek içi ilave edilerek, mayonez kıvamı elde edilir. Tuzu ve karabiberi ayarlanır. Kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde, çorbanın yanında sunulur. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder