25 Temmuz 2011 Pazartesi

DİYET ÇORBALARI ( Kaç Kalorilik Çorba Oldukları, Belirtilmiştir. )

  1-  '' BİR PORSİYONU :  75 KALORİ ' dir. ''  BROKOLİ   ÇORBASI :  ( 4 kişilik )   MALZEMELER :  1 çorba kaşığı zeytinyağı, 200 gr. brokoli, 1 tane küçük kereviz, 1 tane kuru soğan, 1 su bardağı yağsız süt, 1 çay kaşığı muskat, 3 su bardağı su   HAZIRLANIŞI :  Küp doğranmış soğan, zeytinyağında sotelenir ve kereviz ile brokoli de ilave edilir.Süt, su ile birlikte sebzelere ilave edilir. Baharatlar da koyularak, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Blender veya süzgeçten geçirilerek, pürüzsüz hale getirilir. Dereotu serpiştirilerek, servis yapılır. Afiyet olsun.   *  Bu çorba, brokoli yerine, karnabahar ile de hazırlanabilir. 2-  '' BİR PORSİYONU : 109 KALORİ ' dir. ''  FRANSIZ  SOĞAN  ÇORBASI :  ( 4 kişilik )   MALZEMELER :  2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı un, 3 su bardağı et suyu, tuz karabiber, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tane defne yaprağı      HAZIRLANIŞI :  Soğan, ay şeklinde doğranır ve zeytinyağında kahverenği renk alana kadar kavrulur. Un eklenerek, 2 dakika daha kavrulur. Et suyu ve baharatlar da ilave edilerek, 15 dakika kadar pişirilir. Servis yaparken üzerine, yağsız beyaz peynir rendelenir. Afiyet olsun.  3-  '' BİR PORSİYONU : 80 KALORİ ' dir.  ZENCEFİLLİ  HAVUÇ  ÇORBASI  :  ( 4 kişilik )  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane havuç, 1 tane şalgam, 5 gr. taze zencefil veya 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı muskat, 4 dal taze nane, karabiber, tuz   HAZIRLANIŞI :  Küp doğranmış soğan, zeytinyağında sotelenir. Küp doğranmış şalgam ve havuç da ilave edilerek, birlikte kavrulur. 4 su bardağı su konur. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Taze nane yaprakları da doğranarak çorba, blenderden geçirilerek, pürüzsüz bir kıvam elde edilir. Servis yapılır. Afiyet olsun.  4-  '' BİR PORSİYONU :  75 KALORİ ' dir.  YULAF  ÇORBASI :   ( 6 kişilik )   MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 diş sarımsak, 1 çay bardağı yulaf, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı su, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı muskat   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğan ince ince doğranarak, yağda kavrulur. Sarımsak eklenerek sotelenir. Yulaf ve baharatlar da ilave edilerek kavrulur. Su ve süt eklenerek, karıştırılarak pişirilir. Afiyet olsun.  5-  '' BİR PORSİYONU : 40  KALORİ ' dir. ''    TAZE  SOĞANLI  LAHANA  ÇORBASI :  ( 6 kişilik )   MALZEMELER :  4 yaprak lahana, 2 tane çerliston biber, 10 tane taze soğan, 5 diş sarımsak, 1 tane domates, 1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tarhun, 2 dal adaçayı   HAZIRLANIŞI :  Soğan, zeytinyağında sotelenir. Küp doğranmış domatesler de ilave edilerek, birlikte kavrulur. Lahanalar, ince ince kıyılır. Sarımsaklarla beraber soğanlara eklenir. 4 su bardağı su ve baharatlar, tencereye koyulup, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Taze soğanlar, ince ince doğranarak, servis yapılan çorbanın üzerine serpiştirilir. Afiyet olsun. 6- '' BİR PORSİYONU : 115 KALORİ ' dir. ''  ISPANAKLI  DOMATES  ÇORBASI :  ( 6 kişilik )   MALZEMELER :  2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 5 tane domates, 1 çorba kaşığı domates salçası, 200 gr. ıspanak, 1 tatlı kaşığı fesleğen, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çorba kaşığı sirke, karabiber tuz    HAZIRLANIŞI :  Soğan ve sarımsak, zeytinyağında sotelenir. Soğanlar, şeffaflaşınca, küp doğranmış domates ve salça koyulup, birlikte kavrulur. Baharatlar ve 5 su bardağı su ilave edilerek, bir taşım kaynatılır. Ispanaklar, ince ince doğranır. Pişirilen çorbanın içine koyulur. Çorba, taze fesleğen yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.  7-  ''  BİR PORSİYONU :  96 KALORİ ' dir. ''   FESLEĞENLİ  LİMONLU  TAVUK  ÇORBASI  :  ( 4 kişilik )   MALZEMELER :  1 tane tavuk göğsü, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 tane taze soğan, 1 tane kereviz sapı, 1 tane limon, 1 tane kabak, 1 tatlı kaşığı fesleğen   HAZIRLANIŞI :  Küp doğranmış kabaklar, zeytinyağında sotelenir. Kereviz sapı, tuz, karabiber koyulur. Küp doğranmış tavuk göğsü eklenir. 3 su bardağı su koyularak, tavuk pişinceye kadar kaynatılır. Çorba piştikten sonra limon suyu, taze soğan ve fesleğen ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun. 8-  ''  BİR PORSİYONU :  170 KALORİ ' dir. ''   BALIK  ÇORBASI :  ( 5 kişilik )  MALZEMELER :  1 tane çipura -  300 gr. ( herhangibir beyaz etli balık da olabilir ) 1 tane kuru soğan, 1 tane kereviz, 5 diş sarımsak, 1 tane patates, yarım demet maydanoz, 1 tane limon, 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber    HAZIRLANIŞI :  Zeytinyağında, soğan ve sarımsaklar şeffaflaşıncaya kadar sotelenir ve un koyularak birlikte kavrulur. Küp doğranmış patatesler ve kereviz eklenir. Ayrı bir tencerede, 4 su bardağı suda, balık temizlendikten sonra 1 tane defne yaprağı ile birlikte haşlanır. Haşlanan balığın etleri ayıklanır, suyu sebzelere ilave edilir. Baharatlar eklenir. Limon ile yumurta çırpılır. Sıcak çorbadan bir kepçe alınarak terbiyeye ilave edilip karıştırıldıktan sonra, çorbaya ilave edilir. Çorba, maydanoz yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun. 9 -  '' BİR PORSİYONU :  150 KALORİ ' dir. ''   SOĞUK  BEZELYE  VE  FASULYE  ÇORBASI  :  ( 4 kişilik )  MALZEMELER :  750 gr. bezelye, 6 tane en iyi kabuğu ayrılacak, 500 gr. fasulye, 25 gr. tereyağı veya zeytinyağı, iyice rendelenmiş 1 büyük soğan, 850 ml. tavuk suyu, 1 demet taze nane, tuz, karabiber, 150 ml. yoğurt, 1/4 çay kaşığı köri, ezilmiş 1 baş sarımsak   SÜSLEMEK İÇİN :  4 küçük nane yaprağı     HAZIRLANIŞI :  Yağ tavada eritilir. Soğan lar koyulur ve yumuşayıp hafifçe kızarıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika pişirilir. Tavuk suyu eklenerek, bir taşım kaynatılır. Bezelyeler, ayrılan bezelye kabukları ( zarı çıkarılmış olarak ) fesulye, nane, tuz ve biber eklenir. Ateş kısılarak, tencerenin kapağı kapatılarak, 20 dakika pişirilir. Bezelye kabukları ve naneler çıkartılarak, çorba ılındırılır ve blenderden geçirilir. Tamamıyla soğumaya bırakılır. Bir kasede; yoğurt, köri ve sarımsak karıştırılır. Buna 6 kaşık çorba eklenerek, tekrar soğuk çorbaya karıştırılır. En az 30 dakika buzdolabında bekletilir. Servis yapılırken, 4 tane soğutulmuş kaseye çorba koyulur ve nane yaprakları ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.   10 -''  BİR PORSİYONU :  80 KALORİ ' dir. ''   PİRİNÇLİ  DOMATES  ÇORBASI :   ( 4 kişilik )   MALZEMELER :  500 gr. taze domates ( doğranmış olarak ), 400gr. konserve küp domates, 1 yemek kaşığı domates salçası, 150 ml. su, tuz ve taze öğütülmüş karabiber, 50 gr. pirinç, 1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz   HAZIRLANIŞI  :  Pirinç ve maydanoz dışındaki tüm malzeme, büyük bir tencereye koyularak, bir taşım kaynatılıp karıştırıldıktan sonra ateş kısılıp, tencerenin kapağı kapatılarak, 30 dakika pişirilir. Tenceredeki malzeme, süzgeçten veya ılındıktan sonra blenderden geçirilir. Böylece elde edilen, domates püresi, tekrar tencereye koyularak bir taşım kaynatılır. Pirinç eklenerek, karıştırılır. Ateş kısılır, tencerenin kapağı kapalı olarak, 15 dakika pirinçleryumuşayıncaya kadar pişirilir. Isıtılmış kaselere koyularak, maydanoz ile süslenip servis yapılır. Yanında sıcak kepekli ekmek ile birlikte ve maydanoz ile süslemeden önce her kaseye yarım yemek kaşığı krema koyularak karıştırılır. Afiyet olsun.   11 -  '' BİR PORSİYONU :  140 KALORİ ' dir.   KÖRİLİ  ŞALGAM  ÇORBASI  :   ( 4 kişilik )   MALZEMELER :  500 gr. küçük şalgam, tuz, 25 gr. tereyağı veya zeytinyağı, 1 küçük soğan ( iyice rendelenmiş ), 2 çay kaşığı köri, 600 ml. tavuk suyu, 1 çay kaşığı şeker, yarım limonun suyu, taze öğütülmüş karabiber, 150 ml. krema,  SÜSLEMEK İÇİN : 1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz   HAZIRLANIŞI :  Şalgamlar, tuzlu kaynar suya atılarak, 3 dakika haşlanıp süzülür. Bir tencerede yağ eritilip, soğan ile birlikte, şalgamlar eklenerek, tencerenin kapağı kapatılıp, ağır ateşte 5 dakika pişirilir. ( Arada sırada, tenceredeki sebzelerin birbirine yapışmaması için tencere sallanır.) Köri ve tavuk suyu, şeker, limon suyu, tuz karabiber ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, ağır ateşte şalgamlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika pişirilir. Şalgamlar, bir süzgeçten ezerek geçirilir veya soğuduktan sonra blenderden geçirilerek püre haline getirilir. Bu şalgam püresi, tekrar tencereye aktarılarak, iyice ısıtılır. Kaselere koyulduktan sonra her birine krema ilave edilip, karıştırılır ve maydanoz ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder