1 Temmuz 2011 Cuma

YENGEÇ ÇORBASI - Et Sulu, Sebzeli, Otlu, Deniz Ürünlü Çorba - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  8 tane olgunlarından yengeç, 500 gr. domates, 2 baş soğan, 2 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, 2 dilim çavdar ekmeği, 50 gr. badem içi, 2 tane defne yaprağı, 1 çay kaşığı safran, 100 gr. katıyağ, 2 kaşık sirke, 6 su bardağı et suyu, karabiber, tuz   HAZIRLANIŞI :  Yengeçlerin üzerleri fırçalandıktan sonra bol akan suda, yıkanır ve içine 2 kaşık sirke, birkaç sap maydanoz ile defne yaprağı konmuş kaynar suda 15 dakika haşlanır. Sonra sudan çıkarılır ve bir süre soğuması baklenir. Yengeçler soğuyunca etleri kabuklarından ayrılarak, bir tabağa koyulur. Bademler kaynar suda ıslatıldıktan sonra kabukları soyulur ve ılık fırında kurutulduktan sonra havanda dövülerek un haline getirilir. Diğer tarafta; katı yağ tencereye koyularak orta hararetli ateşe oturtulur. Rendelenmiş soğan ilave edilir. Tahta bir kaşıkla karıştırılarak, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış, ufak ufak doğranmış domatesler, kıyılmış yarım demet maydanoz, ince ince doğranmış sarımsak, badem unu ve safran ilave edilir. Karabiber ve tuz da serpildikten sonra tahta kaşıkla 5 dakika kadar kavrulur. 5 su bardağı et suyu veya sade su konarak, karışım yarım saat pişirilir. Yengeçler de ilave edilerek, bir taşım kaynatılır. Tencere ateşten indirilmeden 5 dakika önce, küçük parçalara doğranmış çavdar ekmeği çorbanın içine atılır. Tencere ateşten indirilince, Çorba servis kasesine boşaltılır. Kalan maydanoz da kıyılarak, üzerine serpilir ve beyaz bir şarap ile servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder