8 Temmuz 2011 Cuma

YEMEKLERİN PİŞİRİLMESİ

  Yemekler, pişirilme şekilleri bakımından, bazı genel adlar alırlar. 1- Haşlamalar   2- Kızartmalar   ( Tavada pişirme )   3- Izgaralar   4- Kavurmalar   5- Soteler   6- Tencere yemekleri   7- Fırın yemekleri   8- Gratenler   9- Benmari   10- Hamur işleri    * Yemek pişirmek; tabii güzel yemek pişirmek, başlıca iki temel unsura dayanmaktadır.   1- BİLGİ   1- ZEVK   Gerçekten de, yemek pişirmede; yemeğin nasıl pişirileceğini bilmekle beraber, pişirenin zevk sahibi olması da önem taşır. Bilgi; yemeğin esasının hazırlanışında yardımcı olur. Zevk ise; onun güzel, göze hoş görünür bir şekilde sunulmasında rol oynar. Gerçekten de yemek yapmak, sofra düzenini güzel bir biçimde sunmak önemli bir iştir. Güzel yemek pişirmek, zevkli bir sofra hazırlamak, bu işi yapmanın, kendisi için de bir haz, bir memnunluk kaynağıdır. Yemeklerin sağlıkla ilgili değerleri de, şüphesiz, ön planda gelir. Yemeklerin hazırlanışında, ana kural olarak şu hususlara dikkat edilmelidir:  1- Hazırlanacak olan yemeklerin malzemesi, yiyecek maddeleri iyi seçilmelidir. Yiyecekler, birbirlerine uygun olmalıdır.  2- Pişirilecek yemeklere, hangi yiyecek maddelerinin, ne kadar miktarlarda, hangi ölçülere göre konulacağını iyi bilmek gerekir. Yemeklerle ilgili tarifleri iyi bilmek, miktarları, tariflere uygun olarak kullanmak gerekir. Ancak; tuz, biber, yağ gibi maddeleri verilen ölçülerden, çok ya da az olarak, istenilen miktarlarda kullanmak mümkündür. Tabii, bu ölçü, yemeğin yenmez hale gelmesine sebep olacak bir ölçü olmamalıdır.  3- Yemeklerde kullanılacak yiyecek maddelerinin miktarları yanında, yemeklerin pişirilme şekilleri, fırının, ocağın ateşinin, ısısının ayarlı olması da önemlidir. Isıyı gereken derecenin üzerinde veya altında tutmak, yemeğin kalitesini, tadını bozabilir. Bu bakımdan ısı, yemeğin ısıda tutulma süresi, dinlendirme zamanları, iyi bilinmeli ve uygulanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder