2 Temmuz 2011 Cumartesi

YOĞURTLU BİBER TİRİDİ - Yoğurtlu, Otlu, Sebzeli Tirit - ( 4 kişilik ) - Soğuk Tirit -

  MALZEMELER :  Yarım bayat ekmek, 300 - 350 gr. çerliston biber ( 1 - 2 tane salçalık kırmızı biber de kullanılabilinir. ), Türk kahvesi fincanı ile 1 fincan zeytinyağı, 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik, 5 - 6 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, pul biber, 2 çay kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 su bardağı su, 2 su bardağı çırpılmış yoğurt ( yarısı, süzme yoğurt olarak da kullanılabilinir )      HAZIRLANIŞI :  Biberlerin, sapları kesilerek tohumları ayıklanır. Yıkanıp, iri halkalar halinde dilimlenir ve iyice süzdürülür. Sarımsaklar, pirinç tanesi büyüklüğünde doğranır. Zeytinyağı, geniş bir tavada ve orta hararetli ateşte kızdırılır. Sarımsaklar, kuru nane ve kekik tavaya ilave edilerek, 1 dakika kadar karıştırılır. Suyu süzülmüş biberler hemen atılarak, tavanın kapağı kapatılır. ( kurumamış biber kızartılırken, çok yağ sıçratır ) Tava sallanarak biberler, 7 - 8 dakika kadar kızartılır. Su, tuz, biber, şeker ve sirke de ilave edilerek, tavanın kapağı kapatılmadan, suyunu çekinceye ve biberler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bayat ekmekler, küçük parçalara bölünerek, servis tabağının dibine döşenir. Ateşten alınan tavanın içindeki malzemeler, servis tabağındaki, bayat ekmek parçalarının üzerine yayılarak, dökülür. Üzerine, özellikle süzme yoğurtla karıştırılan yoğurt gezdirilir. Soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder