1 Temmuz 2011 Cuma

KURU BAMYA ÇORBASI - Osmanlı Saray Mutfağı - - Terbiyeli, Yoğurtlu, Hamurlu, Otlu, Kuru Sebzeli Çorba - ( 4 kişilik ) - Ödüllü Çorba - - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  40 gr. tuzsuz tereyağı, 1 tane orta boy soğan, 1 tane küçük boy yeşil domates, 1 çorba kaşığı biber salçası, 4 çorba kaşığı kurutulmuş bamya, 6 su bardağı su, yeterli miktarda tuz  TERBİYESİ İÇİN; 1 litre su, 1 kase süzme yoğurt, 1 tane yumurta sarısı, 4 tatlı kaşığı un, yarım limonun suyu  ÜZERİ İÇİN; 4 tatlı kaşığı yoğurt, 4 çay kaşığı sumak, 4 tatlı kaşığı ev eriştesi  HAZIRLANIŞI :  Bamyalar, tuz ve 1 tatlı kaşığı limon ilave edilmiş kaynar suda haşlanır. Soğuk sudan geçirilerek, suyunun süzülmesi için bir kenarda bekletilir. Bu sırada, soğan soyulup kıyılır. yeşil domates kabuğu ile birlikte, zar şeklinde doğranır. Tencereye, soğanın yarısı ile tereyağının yarısı koyulur ve kavrulur. Yeşil domates ilave edilir. Birkaç dakika kavurduktan sonra 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte bir kaç taşım kaynatılarak ateşten alınır. Bu karışım mutfak robotundan geçirilerek, püre haline getirilir. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; 1 litre su tencerede kaynatılır. Çırpılmış süzme yoğurt, un, yumurta sarısı ve limon suyu bir kasede iyice karıştırılır ve bu karışım, kaynamakta olan suya ilave edilir. 5 dakika kısık ateşte kaynatılarak, ateşten alınır. Kalan tereyağı ile kalan soğan, tavada kavrulur. 1 çorba kaşığı sıcak su ile sulandırılmış salça ilave edilir. Birkaç dakika karıştırılarak, önceden haşlanan bamyalar, ilave edilir. 2 dakika pişirilerek, terbiyeli su eklenir. Kısık ateşte 15 dakika daha kaynatılır. Çorba, çorba tabaklarına paylaştırılır. Üzerine; sırası ile, birbirine karıştırmadan, sumak ilave edilerek çırpılmış yoğurt ve küp şeklinde doğranıp, tereyağında kızartılmış erişte ilave edilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.  * Bu, '' BAMYA ÇORBASI ''  2009 yılında, Bursa ' da düzenlenen '' Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması 'nda jürinin özel ödülüne layık görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder