4 Temmuz 2011 Pazartesi

ÇORBA NASIL İÇİLMELİDİR ?

  Çorba, sıcak bir yemektir, sıcak yenilir. Ancak; sofraya oturduktan sonra servis yapılan çorbanın, sıcaklığı fazla olmakta, yemek için biraz beklemek gerekmektedir. Sıcaklığı bilinen ya da ilk kaşıkta fark edilen çorbayı, soğutmak için üflemek doğru değildir. Kaşıkla karıştırarak soğutmaya çalışmak da hoş karşılanmaz. En uygunu, biraz beklemek, kendiliğinden soğumasına imkan vermektir. Çorbayı alırken, kaşığı çok doldurmamalıdır. Ağıza alırken de, dudaklarla değil, dişlerin gerisine boşaltmak suğretiyle içilmelidir. Çorbayı nefesle içe çekmek, ses çıkarılmasına sebep olacağından, doğru olmaz. İşkembe çorbası gibi bazı çorbalar, içlerindeki maddeler dolayisiyle çiğnenmesi gereken cinstendir. Bu maddeler çiğnenmeden yenilemeyeceğine göre elbette çiğnenecektir ve bu yüzden bir ses çıkması, şapırtı olması muhtemeldir. Fakat bunu da önlemek mümkündür. Esasen bu ses durumu dikkate alınarak, davetlerde genellikle ezme, konsome çorbalar tercih edilmektedir. Bazı çevreler, biten çorbanın sonunu içebilmek için, tabağı ileri doğru eğimlendirip alınmasını uygun görmekte iseler de, resmi kurallara bağlı bazı çevreler bunun doğru olmadığını, bir miktar çorbanın tabağın dibinde kalması gerektiğini savunmaktadırlar. Sofra kurallarının bir önemli yönü de yemeklerin suyu ve salça konusudur. Salça veya yemek suyu tabağa fazla alınmaz. Bir raslantı sonucu fazla alınmışsa, etrafa farkettirmeden bir eldeki ekmek lokmasının tabağa düşürülmesi ve ekmeğin, suyu çekmesini sağlamak suğretiyle azaltılmasına çalışılmalıdır. Fakat her halde ekmeğin, yemeğin suyuna veya salçaya batırılarak yenmesi doğru değildir. Yemeğin suyu veya salça yemek lokmaları ile alınabilecek miktar kadar alınır, gerisi kalır. Onun için salça veya yemek suyunu, yenebilecek kadar almak, yemek bittiği zaman tabakta fazla kalmış olmamasını sağlamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder