25 Kasım 2011 Cuma

ANALI - KIZLI ÇORBASI ( 10 kişilik ) - Adana Yöresi ' ne ait Çorba - ( Etli, Bulgur Köfteli Çorba )

 MALZEMELER :  1 kg. köftelik ince bulgur, yarım kg. ince çekilmiş kıyma, 250 gr. un    HARCI İÇİN; 3 baş soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, yarım kg. ince kıyılmış veya çekilmiş kıyma, yeterince tuz ve kırmızı biber    DİĞER;  200 gr. nohut, 1 çorba kaşığı salça, 2 çorba kaşığı tereyağı         HAZIRLANIŞI :  1- Nohutlar bir gece önceden, bol su ile yıkanıp, tuzlu suda ıslatılır. 2- Bulgur tepsiye koyulur. Biraz sıcak su ile ıslatılarak, 5 dakika kadar dinlendirilir. Üzerine, yarım kg. kıyma ilave edilerek, ikisi birlikte, bulgur yumuşayıncaya kadar iyice yoğrulur. 3- Yogurma esnasında, azar azar un ilave edilerek, yoğrulan hamura yedirilir. 4- Bu hamur 2 eşit parçaya ayrılır. Bu parçaların biri ile ''anaları '' diğeri ile '' kızları '' hazırlanılacaktır. 5- Anaları için; ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılır. Avuç içinde yuvarlanır. İçleri, işaret parmağı ile oyulur ve hafifçe un serpilmiş tepsiye dizilir. BU OYUKLARA DOLDURULACAK OLAN İÇ MALZEMESİ ŞÖYLE HAZIRLANIR ;  Kıyma suyunu çekinceye kadar yağsız olarak ( teflon tavada ) kavrulur. Buna, ince kıyılmış soğanlar ve  tereyağı eklenerek, karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Tuz ve kırmızı biberi de katılarak, karıştırılır ve ateşten alınır. 6- Bu iç ile anaların oyukları doldurulur. Ağzı parmaklar ile kapatılır. Avuç içinde yuvarlanarak, hafifçe unlanmış tepsiye dizilir. 7- Kızları için ayrılan hamur, fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak, bilye şeklinde yuvarlanır. 8- Islatılmış nohutların suyuna, 1 su bardağı et suyu ilave edilerek, iyice pişirilir. Nohutlara, önce kızları ilave edilir ve bir taşım kaynatılır. 9- Anaları da tencereye ilave edilerek, tencerenin kapağı kapalı olarak, hepsi birlikte pişirilir. 10- Pişen çorba, ateşten alınır. Üzerine kırmızı biberli kızgın tereyağı dökülerek sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder