18 Kasım 2011 Cuma

YÜKSÜK ÇORBASI ( 6-8 kişilik ) - Et Köfteli, Et Sulu, Hamurlu ve Kuru Bakliyatlı Çorba -

 MALZEMELER :  500 gr. un, 250 gr. dövülmüş veya ince çekilmiş et, 150 gr. tereyağı, yarım çorba kaşığı domates salçası, 1 tane yumurta, 2 litre et suyu, 1 su bardağı akşamdan ıslatılarak suyu süzülen nohut, yarım çorba kaşığı nane, kırmızı toz biber, yeteri kadar tuz     HAZIRLANIŞI :  Hamurun Hazırlanışı ; Un, bir tepsiye koyulur. Havuz açılarak, içine 1 tane yumurta kırılır. Yavaş yavaş su ilave edilerek, iyice yoğrularak, bir hamur tutulur. Hamur nemli bez altında, 10-15 dakika dinlendirilir. Sonra, 3 mm. kalınlığında yufkalar açılır. Ağzı keskin olan bir dikiş yüksüğü ile veya buna benzeyen bir kalıp ile hamur, yuvarlak pullar şeklinde kesilir. Diğer tarafta et, et tahtasında dövülür. Üzerine; tuz, karabiber, kırmızı toz biber ilave edilerek, yoğrulur ve bir hamur haline getirilir. Bu etten, fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak, avuç içinde yuvarlatılarak, yuvarlak köftecikler yapılır. Yuvarlarken, avuç içi limon suyu ile ıslatılır. Tavada, tereyağı eritilir. Köftecikler, bu yağda kavrulur. Ateşten alındıktan sonra üzerine kuru nane serpiştirilir. Tencereye, 2 lt. et suyu dökülür ve içine nohutlar koyularak, orta hararetli ateşte, haşlanır. Nohutlar pişince, hazırlanan yuvarlak hamurlar, kaynar et suyuna atılarak, karıştırılır. 1 dakika sonra hazırlanan yuvarlak köfteler de tencereye ilave edilir. Domates salçası koyulur. 2 taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Pişen çorba, çorba tabaklarına veya kaselerine paylaştırılır. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.   * İsteyenler, kendi tabak veya kaselerine, limon, sirke, koruk ekşilerinden birini ilave ederek içerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder